El CEIP Puig de na Fàtima té una trajectòria marcada per l’evolució i l’adaptació a les necessitats dels infants i la comunitat educativa.
Fins a l’any 2010, l’escola funcionava com un centre unitari, amb un ambient familiar i proper, on els grups eren heterogenis i es treballava de manera oberta, respectant les característiques individuals de cada alumne. L’escola tenia una forta connexió amb l’entorn, fomentant l’aprenentatge vivencial.
Amb el creixement de la població de Puigpunyent, l’augment d’alumnat va portar a un canvi d’edifici i d’organització. L’escola es va convertir en un centre graduat i es van introduir noves metodologies: treball per projectes, racons en algunes àrees, tallers multinivell (com amic lector o plàstica) i iniciatives de treball cooperatiu. Malgrat aquestes experiències innovadores, encara no hi havia un compromís metodològic unificat.
Al final del curs 2013-2014, el claustre va presentar una proposta de canvi metodològic a les famílies, que va ser àmpliament acceptada. Així, el curs 2014-2015, l’escola es va reorganitzar en comunitats d’aprenentatge (Petits, Mitjans i Grans) i es va adoptar un enfocament pedagògic basat en ambients i pràctiques restauratives, mantenint un contacte viu i habitual amb l’entorn. Com a part d’aquesta transformació, es va acordar l’eliminació dels llibres de text, fomentant metodologies més actives i experimentals.
Amb el temps, es va consolidar i generalitzar el treball per projectes d’aula, potenciant la construcció social de l’aprenentatge i lligant-lo a un sistema d’avaluació reguladora, que es va convertir en un dels eixos fonamentals del model d’ensenyament-aprenentatge de l’escola.
L’entrada en vigor de la LOMLOE (Llei orgànica 3/2020), la Llei d’Educació de les Illes Balears (Llei 1/2022) i el nou Decret del Reglament Orgànic dels Centres (Decret 4/2023) ha duit a una reestructuració organitzativa durant el curs 2023-2024, garantint l’adaptació de l’escola als nous marcs normatius i pedagògics.
Així, el CEIP Puig de na Fàtima continua evolucionant, fidel als seus valors i a la voluntat de proporcionar un entorn d’aprenentatge enriquidor, viu i significatiu per als infants.